Ponad 1000 uczniów podstawówek, gimnazjów oraz liceów i techników wzięło udział w III Międzynarodowym Konkursie Matematycznym Pangea 17 kwietnia 2015 r. w Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie. 

Do udziału w konkursie zgłosiło się ponad 107 tys. uczniów z całej Polski. W marcu w swoich szkołach rozwiązywali zadania, podzielone na 9 kategorii: szkoła podstawowa klasy 4-6, gimnazjum i liceum klasy 1-3. Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów musieli wykazać się m.in. znajomością ułamków, potęgowania czy geometrii. Licealiści – zmierzyli się z zadaniami obejmującymi figury płaskie, funkcje, wielomiany czy zastosowania matematyki na co dzień. Zadania były dostosowane do programu nauczania.

Tysiąc najlepszych młodych matematyków zakwalifikowało się do ostatniego etapu, który odbył się w Warszawie.

– Bardzo cieszy nas taka duża popularność konkursu. Tak duża liczba zgłoszeń to dla nas dowód, że matematyka nie jest taka straszna jak ją malują. Chcemy pomóc w pielęgnowaniu matematycznego talentu uczniów. To istotne także z punktu widzenia gospodarki, która potrzebuje osób z umiejętnościami w zakresie nauk ścisłych – podkreśla Rafał Kupisz, koordynator konkursu z Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie.  

Uczniowie pisali swoje egzaminy w godz. 12.00-14.00, w specjalnie przygotowanych aulach Akademii Finansów i Biznesu Vistula. Organizatorami Konkursu Matematycznego Pangea są Międzynarodowe Szkoły Meridian oraz AFiBV Vistula.

Kontakt do Działu Rekrutacji

Godziny pracy Działu Rekrutacji od 02 kwietnia 2018 r. do 07 maja 2018 r.

Poniedziałek – Piątek 9.00 – 17.00
Sobota – nieczynne

Kontakt:

telefon: 22 45 72 400
e-mail: rekrutacja@vistula.edu.pl
adres: ul. Stokłosy 3, 02-787 Warszawa
pokój: 28 (parter)

Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close