Co kraj, to obyczaj… niemniej jednak w większości miejsc na świecie Święta Bożego Narodzenia, to bez wątpienia magiczny, rodzinny i serdeczny czas. Dzięki temu, że nasi Studenci pochodzą z ponad 80 różnych państw świata, mogą się dzielić tradycjami i zwyczajami bożonarodzeniowymi, odkrywając tym samym wielobarwność i różnorodność swych kultur.

Boże Narodzenie w Nigerii

Studentka GUV            

„Jestem z Nigerii, w której wspólnie świętujemy Boże Narodzenie. Gromadzimy się wszyscy razem i gotujemy, jemy, tańczymy i po prostu dobrze się bawimy”.

Nigeryjczycy kochają dobrą zabawę, w związku z tym przedświąteczne wieczory spędzają na imprezach klubowych, które jednak grzecznie opuszczają o 22:00 lub 23:00, by następnie udać się do pobliskiego kościoła na mszę. Wyjątek stanowi pierwszy dzień świąt, kiedy wierni przychodzą do kościoła o 02:00 w nocy i świętują tam do rana. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja dla mieszkańców zachodniej Afryki, by włożyć swoje najlepsze ubrania. Chrześcijanie w Nigerii w dzień Wigilii jedzą tłuczone słodkie ziemniaki lub kluseczki z kassawy, w niektórych domach podaje się również potrawę zwaną “moin-moin”, która składa się z czarnej fasoli z olejem warzywnym, posiekanej wątróbki lub kurczaka, krewetek i ryb. Świątecznej atmosferze towarzyszy harmattan – nieprzyjemny, suchy wiatr, przynoszący pustynny kurz.

Boże Narodzenie na Ukrainie

Studentka GUV            

„Na Ukrainie zbieramy się wszyscy rodziną, za dużym stołem. Gotujemy razem zazwyczaj 12 dań, które później jemy, a następnie dajemy sobie prezenty”.

Wigilia na Ukrainie przypada na dzień 6 stycznia i jest celebrowana podobnie jak w Polsce. Pod stół wigilijny zawsze wkłada się siano, dodatkowo na czterech rogach stołu układa się główki czosnku, aby odpędzić złe duchy. Zamiast znanych nam stroików świątecznych, dekoracją ukraińskiego stołu w tym dniu są… zdobione jajka, na którym powinno się znaleźć 12 potraw, m.in. gołąbki z kaszą gryczaną i z ziemniakami, sos grzybowy, ryba, kompot z suszonych owoców, barszcz. Najważniejszym z dań jest jednak kutia. Na deser podaje się ciasto i pączki. Prezenty dzieci dostają od Dziadka Mroza w Sylwestra.

Boże Narodzenie w Turcji

Studentka GUV            

„Ja nie obchodzę świąt Bożego Narodzenia. W Turcji w tym okresie jedynie dekoruje się sklepy i kupuje choinki. To dlatego, że większość to Muzułmanie”.

Jako że Turcja należy do krajów muzułmańskich, Bożego Narodzenia się tam nie obchodzi, nie mniej jednak dzięki modzie z zachodu, świąteczne obyczaje coraz mocniej się tam zakorzeniają. Na ulicach tureckich miast można zobaczyć lampki, ozdobione choinki, a po centrach handlowych przechadzają się Mikołajowie i rozdają dzieciom drobne upominki. W wielu miastach organizowane są bożonarodzeniowe jarmarki, gdzie swoje stoiska mają m.in. Niemcy, Rosjanie, Skandynawowie oraz oczywiście Polacy. W Turcji na Mikołaja mówi się: Noel Baba, co dosłownie oznacza: Tata Bożonarodzeniowy, który rozdaje dzieciom prezenty w Nowy Rok. W Turcji nie śpiewa się kolęd, w zamian można jednak zobaczyć… taniec brzucha.

 

Boże Narodzenie w Mołdawii

Studentka GUV

Jestem z Republiki Mołdawii. W moim kraju zazwyczaj świętujemy Boże Narodzenie w weekendy. Gromadzimy całą rodzinę. Gotujemy dużo jedzenia, oglądamy telewizję”.

Mołdawia jest krajem prawosławnym, a Święta Bożego narodzenia są tu obchodzone zarówno w grudniu, jak i w styczniu. Na stole wigilijnym goszczą postne potrawy, m.in. bób, gołąbki, kołacze, suszone śliwki, oraz tak zwane „crăciunei”, które uważane są za symbol odnowienia i odrodzenia. Nikt nie może spróbować potraw, dopóki ksiądz ich nie pobłogosławi. Mołdawianie dekorują również choinkę, pod którą stawiają małe szopki oraz gdzie Moş Crăciun – odpowiednik Świętego Mikołaja, pozostawia w noc Bożego Narodzenia prezenty.

 

Święta Bożego Narodzenia w Indiach

Student GUV               

„Przyjechałem z Indii i tak, my też świętujemy Boże Narodzenie. W grudniu, na początku grudnia wszyscy chodzą do kościołów i dekorują swoje domy”.

Mimo że Chrześcijanie stanowią w Indiach zaledwie 3% populacji, to jednak Boże Narodzenie obchodzi się tam z równie wielką pompą co na zachodzie. Chrześcijanie wraz z przyjaciółmi z innych religii spotykają się na kolację wigilijną, gdzie królują typowe indyjskie potrawy złożone z ryb, dań z sera, warzyw i ryżu. Zamiast choinki, dekorują drzewka mango lub bananowca.
Na ulicy można spotkać Św. Mikołaja w tradycyjnym czerwonym kubraczku. W dużych miastach takich jak New Delhi, Bombaj czy Bengalore wystawy domów handlowych przystrojone są ozdobami świątecznymi, gdzie słychać amerykańskie świąteczne piosenki… np. znane przez wszystkich „Last Christmas”.

ŚWIĘTY MIKOŁAJ NA ŚWIECIE

 

Holandia Sinterklaas

W każdą ostatnią sobotę listopada przypływa statkiem do miasta, a następnie na białym koniu paraduje po mieście, odwiedzając m.in. parę książęcą. Pyta napotkanych o to, czy byli grzeczni tego roku.

Włochy La Befana

To złośliwa wróżka o odrażającym wyglądzie czarownicy, latającej na miotle, która obdarowuje dzieci upominkami z nocy 5 na 6 stycznia w Święto Trzech Króli.

Hiszpania – Los Reyes Magos

Dzieci na prezenty czekają do 6 stycznia. Upominki wręczają im Los Reyes Magos oraz Trzej Królowie. Wieczorem przed snem przygotowuje się dla króli trzy kieliszki sherry oraz marchewkę, by nakarmić wielbłądy, którymi przybędą.

Rosja – Dziadek Mróz

Towarzyszy mu Śnieżynka – Снегурочка. W noc sylwestrową, kiedy wszystkie grzeczne dzieci już śpią, Dziadek Mróz ze Śnieżynką obdarowują je prezentami.

Niemcy – Frau Berta

Wyglądem jest nieco odrażający, ma wielkie stopy i ogromny nos. Ukradkiem zakrada się do dziecinnych pokoi i pozwala im zasnąć. Z kolei dla niegrzecznych dzieci jest postrachem. Najczęściej prezenty układa na parapetach lub schodach albo wkłada je do specjalnych skarpet bądź pod poduszkę.

Dania – Julemanden

Towarzyszą mu elfy, porusza się saniami zaprzężonymi w renifery. Dzieci przygotowują mleko i pudding dla elfów. Rano największą radość sprawia im widok pozostawionych okruchów.

Kraje anglojęzyczne – Santa Clause lub Father Christmas

Odarowuje on prezentami dzieci w wigilię Bożego Narodzenia. Wcześniej jednak dzieci piszą listy do świętego, aby podzielić się z nim swoimi życzeniami i pragnieniami. Listy wrzucane są do kominka, aby przy pomocy dymu mogły dolecieć do samego nieba.

Francja – Dame Abonde

Jest to postać dobrej wróżki, odwiedza grzeczne dzieci w czasie snu i rozdaje im prezenty w sylwestrową noc. Prezenty dzieciom pomaga dostarczyć Mikołajowi jego przyjaciel – Pre Fouettard, on doskonale wie, jak zachowywało się dziecko przez ostatni rok i na jaki prezent zasługuje.

 

Poznaj świąteczne przepisy naszych Studentów! 

Pierożki z makiem Wiktorii Baranek – studentki GUV

 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
około 3/4 szklanki chłodnej wody

Składniki na farsz:
100 g maku niebieskiego
1 szklanka mleka krowiego
1 łyżka masła 82%
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka cukru
1 łyżka rodzynek sułtańskich
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko

Przygotowanie:
1. Farsz: Przepłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu. Odcedzić, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce. W rondelku roztopić masło, dodać mak, miód, cukier, rodzynki i orzechy. Gotować przez ok. 2 – 3 minuty cały czas mieszając, następnie przestudzić i wbić żółtko.
2. Ciasto: Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
3. Ciasto cienko rozwałkować, średnią szklanką wycinać kółka, nakładać farsz, ugniatać go łyżeczką, aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejać brzegi ciasta, docisnąć i zrobić falbankę.
4. Pierożki wrzucić na wrzącą i osoloną wodę i gotować aż do miękkości. Podawać gorące ze śmietaną (kwaśną lub słodzoną cukrem pudrem, z płynnym miodem). Odgrzewać we wrzącej wodzie.

Racuchy wigilijne Macieja Traczyka – studenta GUV

 

Składniki:
50 dag mąki pszennej (3 szklanki)
6 dag margaryny (1/4 kostki)
3 dag drożdży
4 łyżeczki cukru pudru(40g)
szklanka mleka(250g)
3 duże żółtka
2 i ½ łyżki spirytusu
1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego
4 łyżki soku z cytryny (wykorzystać 2 duże cytryny)

Przygotowanie:
1)Przesiewamy mąkę
2)Przygotowujemy rozczyn: w misce rozgniatamy 3 dag drożdży z cukrem pudrem. Gdy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 czubate łyżki mąki, dobrze mieszamy łyżką, by nie było grudek, następnie,
dodajemy 2 łyżki mleka i ostrożnie mieszamy i odstawiamy do wzrostu w ciepłe miejsce.
3)Topimy masło i podgrzewamy mleko.
4)Ucieramy 3 żółtka z 3 łyżeczkami cukru pudru.
5)Mieszamy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, mąkę, ciepłe mleko, cukier puder, dodajemy sok z cytryny oraz zapach rumowy.
6)Wyrabiamy ciasto ręcznie, dodając powoli ciepłe, stopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do dna naczynia.
7)Dodajemy 2 i ½ łyżki spirytusu i jeszcze przez chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na 30 minut do wzrostu pod przykryciem.
8)Łyżką zamoczoną w gorącym oleju nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. (podobnie, jak kluski „kładzione”).
9)Smażymy na gorącym oleju na małym ogniu na złoto-rumiany kolor (ok.20min.) Powinniśmy otrzymać ok. 30 dużych sztuk.
10)Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
11)Najbardziej smaczne są racuchy tuż po upieczeniu.

Polecam wszystkim, najlepsza potrawa wigilijna ze wszystkich. Uwielbiam to!

Chcesz wiedzieć więcej na temat zwyczajów bożonarodzeniowych w różnych krajach? Zapraszamy do obejrzenia filmu!

Zobacz jak nasi studenci opowiadają o zwyczajach i tradycjach świątecznych w swoich domach: https://www.youtube.com/watch?v=s2ZimJg2ezY

 

 

 

Kontakt do Działu Rekrutacji

Godziny pracy:

Poniedziałek – 09:00 – 17:00
Wtorek – 09:00 – 17:00
Środa – 09:00 – 17:00
Czwartek – 9:00 – 17:00
Piątek – 9:00 – 17:00
Sobota: 10:00 – 16:00

Kontakt:

telefon: 22 45 72 400
e-mail: rekrutacja@vistula.edu.pl
adres: ul. Stokłosy 3, 02-787 Warszawa
pokój: 28 (parter)

Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close