Przyczyny wojny rosyjsko-japońskiej, kuchnia dyplomatyczna oraz wpływ czynników pozaobiektywnych na stosunki międzynarodowe były tematem wykładu zorganizowanego przez powstający Klub Historii Dyplomacji.

W środę, 12 grudnia 2015 o godzinie 12.00 w Bibliotece Uczelni Vistula odbył się wykład dr. Przemysława Piotra Damskiego pt. Wielka Brytania i przyczyny wojny rosyjsko-japońskiej, 1904-1905. Wykład zorganizowali studenci kierunku Stosunki Międzynarodowe powołujący do życia Klub Historii Dyplomacji.

Podczas wykładu przedstawiono zagadnienia związane z kwestiami gospodarczymi i dyplomatycznymi skomplikowanej sytuacji międzynarodowej przełomu XIX i XX w., skutkującymi wybuchem wojny między Rosją i Japonią. Uczestnicy spotkania mieli okazję dowiedzieć się więcej o tzw. „kuchni dyplomatycznej”, odmiennych szkołach uprawiania dyplomacji oraz wpływie na stosunki międzynarodowe czynników pozaobiektywnych, jak uwarunkowania kulturowe, kwestie filozoficzne, sympatie i antypatie dyplomatów i polityków. Jednym z podjętych problemów było rozważenie kwestii tzw. „World War Zero” tj. potencjalnego przerodzenia się konfliktu w globalny, co, ze względu na ówczesne powiązania sojusznicze, było realnym zagrożeniem.

Na prośbę studentów poruszono też kwestię postrzegania wojny rosyjsko-japońskiej w Rosji oraz wpływu tego konfliktu na późniejsze stosunki międzynarodowe.

Organizatorzy pragną serdecznie podziękować pracownikom Biblioteki Uczelni Vistula, w szczególności jej dyrektorowi Panu Łukaszowi Batoremu, za życzliwe przyjęcie i opiekę techniczną.

Kontakt do Działu Rekrutacji

Godziny pracy Działu Rekrutacji

 

Godziny pracy:

poniedziałek- czwartek 10.00-18.00

 Piątek – 9.00-17.00

Sobota – 9.00-15.00

Kontakt:

telefon: 22 45 72 400
e-mail: rekrutacja@vistula.edu.pl
adres: ul. Stokłosy 3, 02-787 Warszawa
pokój: 28 (parter)

Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close