e-mail:  s.plociennik@vistula.edu.pl
Wydział: Wydział Biznesu i Stosunków Międzynarodowych
Kierunek kształcenia: Stosunki Międzynarodowe

Ekonomista i prawnik, kierownik programu ds. Trójkąta Weimarskiego w Polskim Instytucie Spraw Międzynarodowych (PISM); specjalizuje się w badaniach nad gospodarką niemiecką, procesami integracji gospodarczej w Europie, a także ekonomią instytucjonalną; ukończył studia prawnicze na Uniwersyteckie Wrocławskim, stopień doktora i doktora habilitowanego uzyskał na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu; w latach 2004-2009 pracował w Centrum Studiów Niemieckich i Europejskich im. Willy Brandta we Wrocławiu, następnie w Centrum Stosunków Międzynarodowych na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie kierował programem międzynarodowych studiów magisterskich „Global Studies – a European Perspective”; w latach 2006-2008 pełnił funkcję członka rady Fundacji Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego, w latach 2008-2012 członka Rady Stałej Forum Polsko-Niemieckiego, a w latach 2015-2017 współprzewodniczącego zarządu Fundacji Współpracy Polsko-Niemieckiej; stypendysta Fundacji Commerzbank i DAAD; pracował jako wykładowca wizytujący na uczelniach w RFN, Austrii, USA, RPA, Kanadzie, Korei Południowej i Indiach; autor kilkudziesięciu publikacji naukowych i analitycznych, w tym monografii o ewolucji niemieckiego kapitalizmu po reformach Agendy 2010 oraz o polityce integracji gospodarczej RFN w latach 1949-2000.

 

Zainteresowania badawcze:

  • ekonomia polityczna;
  • procesy integracyjne;
  • odmiany kapitalizmu;
  • kapitalizm niemiecki;
  • Unia Europejska;
  • systemy ekonomiczne;
  • gospodarka instytucjonalna.
Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close