Marcin Antosiewicz

mgr Marcin Antosiewicz
e-mail: m.antosiewicz@vistula.edu.pl
Wydział: Sztuki, Techniki i Komunikacji
Kierunek kształcenia: Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna

Dziennikarz, politolog, wykładowca akademicki. Studiował nauki polityczne na uniwersytetach w Warszawie, Krakowie i szwajcarskim Fryburgu. 15 lat spędził w mediach publicznych, m.in. jako reporter „Wiadomości” TVP1 i „Panoramy” TVP2. Był korespondentem TVP w Londynie i Berlinie. Pracował także w Deutsche Welle, The Sun i Telewizji WP. Relacjonował wiele międzynarodowych wydarzeń w Europie i na świecie, w tym trzęsienie ziemi w Nepalu, czy ataki terrorystyczne w Tunezji, Turcji, Egipcie. Od października 2017 roku uczy studentów dziennikarstwa na Uczelni Vistula i Uniwersytecie Warszawskim. Pisze dla „Newsweeka” i magazynu „Press”, newsweek.pl, forbes.pl.

Mieszkał w Warszawie, Krakowie, Londynie, Berlinie, Kolonii, Bonn i szwajcarskim Fryburgu. Mówi po angielsku, niemiecku i francusku. Rozumie po rosyjsku i uczy się chińskiego. Jego ulubionymi dziennikarzami/pisarzami są Ryszard Kapuściński i Swietłana Aleksijewicz. Ulubionymi filozofami: Hannah Arendt i José Ortega y Gasset. Cenionymi politologami: Alexis de Tocqueville i Kenneth Minogue. Jest zapalonym tenisistą i początkującym wegetarianinem (jesień 2019).

 

Zainteresowania badawcze:

  • wyszukiwanie i weryfikacja informacji;
  • narracja (storytelling) w mediach społecznościowych;
  • humor jako narzędzie w komunikacji publicznej oraz strategiach marketingowych i negocjacyjnych;
  • system polityczny Niemiec;
  • partie populistyczne w Unii Europejskiej;
  • nowy ład światowy: USA i Chiny.
Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close