Kierunek kształcenia: Dietetyka, Turystyka i Rekreacja

Uznany w kraju i za granicą specjalista w zakresie inżynierii żywności; wyniki swoich badań wydał w formie kilkunastu publikacji zwartych oraz ponad 500 prac naukowych recenzowanych (w tym jednej książki wydanej w języku angielskim dla US Dept. of Agriculture); organizator periodycznych Szkół Letnich dla młodych pracowników nauki; współzałożyciel Polskiego Towarzystwa Inżynierii i Techniki Przetwórstwa Spożywczego „SPOMASZ” (obecnie jest honorowym prezesem); dziala w międzynarodowych organizacjach i instytucjach naukowych, pełni funkcje z wyboru i nominacji – obecnie honorowy wiceprezydent CIGR (Commission Internationale du Genie Rurale), wiceprezydent Azjatyckiego Stowarzyszenia Inżynierii Rolniczej (AAAE), członek Komitetu Doradczego Uniwersytetu Kaziranga w Indiach; doktor honoris causa Politechniki w Koszalinie; odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Krzyżem Kawalerskim OOP; posiada tytuł Zasłużonego Racjonalizatora – przyznany przez Premiera RP za opatentowane wynalazki.

Zainteresowania badawcze:

  • jakość i bezpieczeństwo żywności,
  • technologia gastronomiczna i catering,
  • zasady projektowania i technologicznego wyposażania obiektów gastronomicznych i hotelarskich,
  • nowe technologie minimalnego przetwarzania surowców,
  • towaroznawstwo żywności,
  • żywność funkcjonalna i zasady jej projektowania,
  • dziedzictwo kulinarne,
  • promocja zasad racjonalnego żywienia,
  • gastronomiczne wspomaganie funkcjonowania i rozwoju różnych form turystyki,
  • agroturystyka, enoturystyka.
Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close