Kwestia marnowania jedzenia jest jednym z największych globalnych problemów współczesnego świata, który większość z nas wciąż bagatelizuje. W samej Unii Europejskiej rocznie trwoni się 88 milionów ton żywności! Tematowi poświęcona została konferencja CSR „Make a Change: Stop Food Waste” zorganizowana przez studentów międzynarodowego programu Intertour realizowanego w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji z Grupy Uczelni Vistula.

Konferencja inna niż wszystkie

6 godzin warsztatów i prelekcji, atrakcje takie jak live cooking, akcja „Boomerang Bags”, warsztaty pędzenia roślin czy kuchni bezodpadkowej – na takie atrakcje mogli liczyć uczestnicy wydarzenia.

Konferencja odbyła się 16 stycznia w Warsztacie Warszawskim. Wydarzenie było przykładem Zielonego Eventu na zasadzie współpracy z Little Greenfinity. Spotkanie było podzielone na część merytoryczną i praktyczną. Ciekawym punktem były warsztaty dotyczące wiedzy na temat food waste Virginie Little, pokaz live cooking Kuby Korczaka, czy prelekcja na temat kuchni bezodpadkowej Joanny Gałązki. Jednym z gości był ponadto szef kuchni hotelu Novotel Warsaw Centrum, Jakub Emanuel Malec, który udowodnił, że zero waste jest możliwe nawet w luksusowym hotelu.

„Przede wszystkim pragnęłam uciec od wizerunku konferencji, podczas której biernie się słucha. Zależało mi na aktywności uczestników, zmianie ich postawy i zachowania. Postawiłam na stworzenie dynamicznego wydarzenia, które nie tylko pobudzi obecnych nas sali do myślenia o samym problemie Food Waste, ale również da im wiedzę i umiejętności, które będą mogli wykorzystać już tego samego dnia i dokonać rewolucji… w swojej kuchni” – mówi Magda Klimczyk, główna organizatorka „Make a Change: Stop Food Waste”.

Konferencja inna niż wszystkie

Najwięcej jedzenia marnuje się w naszych domach

Kto z nas nie wyrzuca łodygi brokułu lub liści kalafiora? Warzywa z rosołu trafiają do kosza na śmieci? Zapominamy, też, że terminy „należy spożyć do… ” i „najlepiej spożyć przed… ” nie oznaczają tego samego. Jak oszczędzać na jedzeniu i jak zrobić coś z niczego do jedzenia? Uczestnicy konferencji dowiedzieli się m.in., że warto sprawdzić, jaka jest data ważności produktu i np. ustawić go na początku półki czy nawet oznaczyć, a także, że mogą zaplanować z wyprzedzeniem tygodniowe menu i spisać wszystkie potrzebne produkty. Jeżeli już kupimy za dużo, część produktów warto zamrozić. Z warzyw z rosołu możemy przyrządzić pyszną zupę-krem.

Najwięcej jedzenia marnuje się w naszych domach

Certyfikat Travelife

Organizacja konferencji była wymogiem zaliczenia przedmiotu CSR (od ang. corporate social responsibility) i okazją do zdobycia światowego certyfikatu Travelife (Travelife Sustainability Manager). SGTiR jest jedyną w Polsce i jedną z nielicznych w Europie Uczelni, która daje studentom taką możliwość.

„Projekt Travelife to przede wszystkim inicjatywa studentów, służąca wspieraniu lokalnych społeczności zgodnie z międzynarodowymi standardami. Ponad 100 studentów, ciekawe konferencje na czele ze Stop Food Waste to tegoroczna edycja. Bardzo cieszę się z zaangażowania studentów w działania CSR i mam nadzieję, że to właśnie oni będą przyszłymi liderami branży spotkań – chwali studentów dr Krzysztof Celuch, ich opiekuni pełnomocnik rektora ds. współpracy z biznesem”.

Certyfikat Travelife

Marnowanie żywności to problem na skalę światową. Aby móc z nim walczyć, należy w pierwszej kolejności zadbać o edukacje społeczeństwa. Konferencja CSR „Make a Change: Stop Food Waste” to doskonały przykład akcji budującej swiadomość w tym ważnym i mającym wpływ na życie nas wszytskich temacie.

Kontakt do Działu Rekrutacji

Godziny pracy Działu Rekrutacji

 

Godziny pracy:

poniedziałek- czwartek 10.00-18.00

 Piątek – 9.00-17.00

Sobota – 9.00-15.00

Kontakt:

telefon: 22 45 72 400
e-mail: rekrutacja@vistula.edu.pl
adres: ul. Stokłosy 3, 02-787 Warszawa
pokój: 28 (parter)

Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close