Moda Na Slow Life - Uczelnia Vistula

Jamie Oliver – słynny brytyjski szef kuchni, autor książek kulinarnych i programów telewizyjnych od lat angażuje się w walkę  z otyłością dzieci i młodzieży. Propaguje dobre, zdrowe żywienie i ruch – slow-life. Jednocześnie przyznaje, że w jego domu nie ma całkowitego zakazu fast-foodów. „Jestem odpowiedzialnym ojcem” – powiedział ostatnio Oliver dziennikarzowi BBC. „Przekąski,  ciastka i czekoladki owszem są w naszym domu, ale jako poczęstunek. Wtedy jest uczta”- dodał.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobry dietetyk na wagę złota. Gdzie studiować?

Blogosfera kulinarna od kilku lat rośnie w siłę. Internet daje Ci nieograniczone możliwości. Z filmów na YouTube możesz nauczyć się gotować od najlepszych! Dobry szef kuchni może być przewodnikiem w odkrywaniu nowych smaków, jednak nie zastąpi wykwalifikowanego dietetyka, który rzetelną, interdyscyplinarną wiedzą wyznacza kierunek zdrowego żywienia.

Dietetyk jest dziś pożądany i pilnie poszukiwany. Studia na kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji kształcą najlepszych. Przed absolwentami są wielkie wyzwania i fantastyczne perspektywy – zwłaszcza w branży fitness i wellness.

Dieta odchudzi i życie przedłuży

Polacy jedzą za dużo. Szerzy się epidemia otyłości – co czwarte dziecko ma nadwagę lub jest otyłe. Jeszcze gorzej jest wśród dorosłych – ponad połowa ma nadmierną masę ciała.

Czasem za nadwagę odpowiadają nasze geny.  Aż 100 z nich ma wpływ na apetyt, ilość pożywienia, które chcemy zjeść i na to, jak spalamy kalorie. Uczeni  już starają się naprawiać geny. Testują rewolucyjną metodę edycji genów CRISPR, ale to dopiero początek.

A my dalej jemy zbyt duże porcje i nie zwracamy uwagi na jakość jedzenia. Wielu sięga po żywność wysoko przetworzoną,  która nie tylko powoduje otyłość, ale rujnuje zdrowie. Produkty wysokiego ryzyka to:

  1. słodkie lub pikantne pakowane przekąski, w tym chipsy
  2. batony i słodycze
  3. napoje gazowane i napoje słodzone
  4. potrawy instant
  5. fast-foody
  6. produkty spożywcze wytwarzane głównie lub wyłącznie z cukru, tłuszczów i oczyszczonej mąki

Otyłość  jest przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, udarów, cukrzycy i nowotworów. Wyniki badań przeprowadzonych ostatnio przez brytyjskich naukowców sugerują, że 38% przypadków raka rocznie można  byłoby uniknąć, gdyby ludzie zachowali prawidłową wagę. Idealnie jest, gdy czujemy głód. Naukowcy dowiedli, że wtedy aktywują się białka SIR, które są eliksirem młodości.

Zmieniamy życie na lepsze

Co trzeci Polak przyznaje, że jest na diecie. Nie ma jednak uniwersalnej diety dla każdego. By dieta nam służyła, musi być skrojona na miarę. My tego właśnie uczymy. Dietetyka to dziedzina niezwykle ekscytująca, która cały czas się rozwija. Wkraczają do niej innowacje, pojawiają się nowe terapie dietetyczne. Odpowiednią dietą staramy się obniżyć ryzyko wielu chorób, które mają bezpośredni związek z żywieniem. Dietetyk cały czas się uczy. A wszystko po to, by pomóc ludziom zmienić ich życie na lepsze. To wymagające zadanie, ale również wielka satysfakcja.

Rusz się, bo zardzewiejesz

Dobra, zbilansowana dieta jest warunkiem utrzymania prawidłowej wagi. „Dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia potrzebny jest także ruch” – podkreśla dr Joanna Kalecińska z wydziału Turystyki i Rekreacji.  „Im więcej aktywności fizycznej, tym więcej korzyści ma nasz organizm” – dodaje.

Ruch jest niezbędny bo:

  • spala tłuszcz
  • chroni serce i układ krążenia – zapobiega udarom i nadciśnieniu
  • wspomaga metabolizm – zapobiega cukrzycy i otyłości
  • wzmacnia kości i mięśnie
  • pobudza mózg – szybciej myślimy i łatwiej uczymy się
  • wzmacnia układ odpornościowy – rzadziej chorujemy
  • ogranicza ryzyko niektórych nowotworów – raka piersi i jelita grubego
  • podnosi nastrój i obniża ryzyko zachorowania na depresję

Każdy niezależnie od wieku powinien być aktywny
Światowa Organizacja Zdrowia WHO wydała zalecenie odnośnie aktywności fizycznej dla poszczególnych grup:

  • dzieci i młodzież – min. 60 min. umiarkowanej aktywności fizycznej dziennie
  • dorośli – co najmniej 150 minut aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności przez cały tydzień.

Ruch poprawia jakość naszego życia i może je znacznie wydłużyć.

Turystyka i rekreacja – moda na zdrowy styl życia

Na szczęście moda na zdrowy styl życia rozwija się w najlepsze. Coraz więcej Polaków uprawia sport i podróżuje. „Branża rekreacyjno-turystyczna rośnie i wciąż potrzebuje nowych, wysoko kwalifikowanych kadr” – mówi dr Kalecińska. To fantastyczna przygoda i wyzwanie dla ludzi dynamicznych i kreatywnych, dla których nie ma rzeczy niemożliwych.

Dietetyka oraz Turystyka i Rekreacja – informacje o studiach:

Aplikuj online

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close